Kirja

Kuka voi rukoilla? Miten rukous syntyy? Millainen rooli Raamatulla on kristillisessä rukouselämässä? Entä miten luterilaiset tunnustuskirjat voisivat tukea hartauselämän harjoittamista? Jos sinä olet pohtinut tämänkaltaisia kysymyksiä, tämä kirja on juuri sinua varten:
Huovinen_JVR_etukansi
Debyyttikirjassani johdattelen lukijaa löytämään tuoreita vastauksia edellä mainittuihin rukouselämän peruskysymyksiin. Tuoreita vastaukset ovat siksi, että ne nousevat Jumalan ikuisesta ja elävästä sanasta. Toisin kuin monissa ihmisen suoritukseen keskittyvissä rukousoppaissa, tässä kirjassa aihetta lähestytään laista ja evankeliumista käsin. Teoksen ensimmäisessä pääosassa väitän: Luonnostaan syntinen ihminen ei osaa rukoilla elävää Jumalaa. Rukous on lahjaa, jonka Jumala armossaan antaa omilleen. Osoitan myös, millä tavalla Hän tämän tekee.
Teoksen toisessa osassa esitän, että luterilaisia tunnustuskirjoja voi käyttää paitsi opillisena dokumenttina myös rukouskirjana. Juuri siksi, että tunnustuskirjat ovat puhdasta Jumalan sanan selitystä, ne soveltuvat erinomaisesti myös rukouksen lähteeksi. Augsburgin tunnustuksen äärellä laatimieni rukousten myötä lukija voi paitsi alkaa itse rukoilla tunnustustekstien sisällön mukaan, hän voi myös nähdä, miten voi jatkossa käyttää muitakin tekstejä rukouselämänsä perustana sekä muotoilla omaan tilanteeseensa sopivia rukouksia.
Kirjan kolmannessa ja viimeisessä osassa tarjoan vastauksia rukouselämän järjestämistä koskeviin käytännöllisempiin kysymyksiin. Tarkastelussa ovat rukouspaikka ja -asennot, muutamat vanhojen kirkkokuntien rukouskäytännöistä sekä kysymys lakkaamattoman rukouksen mahdollisuudesta.
Kirja on ilmestynyt elokuussa 2019 Suomen Luther-säätiön kustantamassa kirjasarjassa Hengen viisaus. Se on nyt tilattavissa Lähetyshiippakunnan nettikaupasta ja Luther-divarista. Hinta on 10 euroa.