13. sunnuntai helluntaista (2. vsk), Sananl. 18:4–8, 21

Ihmisen puheet ja Viisauden sanat

Johdanto

Kuulimme Sananlaskujen kirjasta, mitä Pyhä Henki lausuu ihmisen suusta ja niistä sanoista, joita suusta voi lähteä. Tänään pysähdymme tämän pyhän tekstin äärellä tekemään kolme huomiota: Ensiksi puhumme sanojen vaikutuksesta. Toiseksi katsomme mistä puhe nousee. Kolmanneksi kuulemme, mitä Herra itse tekee sen ongelman ratkaisemiseksi, johon me ihmiset sydämemme ja puheidemme kanssa olemme joutuneet.

Puheilla on omat vaikutuksensa

Ensiksi siis muutama ajatus sanojen vaikutuksesta. Herra puhuu tässä kahdesta erilaisesta puheesta. Yhtäältä Hän sanoo, niin kuin sanat voitaisiin suomeksi kääntää: Syviä vesiä ovat sanat miehen suusta, ovat virtaava joki ja viisauden lähde. (Sananl. 18.4) Toisaalta Hän sanoo myös näin: Tyhmän suu vie riitaan, ja hänen suunsa kutsuu lyöntejä (18:6), ja Tyhmän suu on turmioksi hänelle ja oma suu ansa hänelle itselleen (18:7).

On siis kahdenlaista puhetta. Mutta huomaatko, että näihin molempiin sisältyy yksi yhteinen tekijä? Se on tämä: Oli ihmisen puhe viisasta tai tyhmää, sillä on aina oma vaikutuksensa.

Tämä on tärkeä muistutus erityisesti meille nykyajan ihmisille, jotka elämme jatkuvasti valtavan informaatio- ja puhetulvan keskellä. Vaikuttaa nimittäin siltä, että mitä puheen tuottamiseen tulee, nykymaailmassa monella on terveen itsekritiikin suodatin epäkunnossa tai puuttuu jopa kokonaan. Monet autoradiosta kuultavat ohjelmat, monet internetin videoblogit taikka TV-ohjelmat ovat tulvillaan puhetta niistä näistä, jopa suoranaista roskapuhetta. Moni kyllä haluaa tulla YouTube-tähdeksi, joka saavuttaa satojatuhansia seuraajia ja ”tykkääjiä”. Läheskään kaikki eivät kuitenkaan tuntuu kysyvän, onko todella jotakin sanottavaa.

Kun me elämme tällaisen puhetulvan keskellä, meidän on syytä muistaa: Puhe vaikuttaa kuulijaansa. Viisaan puheen kuunteleminen johtaa ihmistä viisauteen ja syvenevään ymmärtämiseen. Turmiolliset puheet taas opettavat turmiollisuutta. Toki jollakin kuulijalla voi olla sellainen sietokyky, ettei hän aivan heti omaksu kaikkea kuulemaansa turmiollisuutta. Mutta jos näin on, voisi kysyä, miksi sellaisia puheita sitten pitäisi kuunnella? Edelleen, moni käyttää paljon aikaa myös sellaisen puheen kuulemiseen, joka ei varsinaisesti ole synnillistä tai pahaa, mutta joka ei myöskään tuo kuulijalleen mitään terveellistä ajateltavaa, vaan lähinnä tuhlaa sitä aikaa, jonka Jumala on hänelle antanut tärkeämpien asioiden tekemiseen.

Siksi kysynkin sinulta, hyvä kristitty: Minkälaisen puheen kuulemiseen sinä käytät aikasi? Saatko sinä kuulemastasi rakennusta sielullesi ja hengellesi? Toisaalta, edistätkö sinä kuuntelullasi turhien puheiden pitäjien toimintaa? Kuule, mitä Jeesus sanoo päivän evankeliumissa: jokaisesta turhasta sanasta, minkä ihmiset puhuvat, pitää heidän tekemän tili tuomiopäivänä. (Matt. 12:36)

Puheet nousevat ihmisen sydämestä

Toiseksi puhumme siitä, mistä erilaiset puheet nousevat. Kuten sanottu, Pyhä Henki puhuu tässä kahdenlaisesta puheesta. On siis olemassa syvällistä, viisasta puhetta, mutta toisaalta myös sellaista, joka vie riitaan, ja joka kutsuu esiin väkivallan ja turmion. Mistä nämä puheet oikein nousevat? Herra vastaa tähän, kun Hän mainitsee tuon jälkimmäisen, turmiollisen puheen puhujan. Hän kutsuu tätä tyhmäksi tai typeräksi (כְּסִיל kesil).

Kysymys on siis tietenkin siitä, että puheen lähteenä on puhuja itse, toisin sanoen puhetta tuottava ihminen. Jos ihminen on saanut tulla osalliseksi viisaudesta, on hänen puheensakin viisasta. Jos hän taas on antautunut tyhmyyteen, on hänen puheensakin tyhmää, typerää ja sellaista, joka johtaa vain kaikenlaiseen pahaan. Asia on juuri niin kuin Herra evankeliumissa sanookin: Sillä sydämen kyllyydestä suu puhuu. (Matt. 12:34b) Ajatus on, että se, mitä sinun sydämesi on täynnä, se ikään kuin vuotaa sydämestäsi yli ja tulee sinusta ulos suun puheina.

Mitä tämän maailman ja sen ihmisten tilasta siis kertoo se, että pahan puhumista ihaillaan ja tavoitellaan? Entä mitä kertoo se, että kokonaisia iltapäivälehtiä ja muita julkaisuja, taikka TV-ohjelmia on perustettu nimenomaan toisten ihmisten nöyryyttämiseksi? Mitä kertoo maailman tilasta se, mistä Pyhä Henkikin tässä todistaa? Hänhän sanoo: Panettelijan [tai kuiskuttelijan] sanat ovat kuin herkkupalat ja painuvat ihmisen sisuksiin [asti]. (Sananl. 18:8) Toisin sanoin sanottuna: toisten ihmisten panettelijoilla on aina halukkaita kuulijoita, ja heidän puheillaan suuri menekki. Toki silloin kun heidän puheensa aiheena oleva lähimmäinen on läsnä, on heidän suunsa voita sulavampi, mutta todellisuudessa heillä on tätä lähimmäistä vastaan sota mielessä (Ps. 55:22a). He kyllä mielistelevät toisia oman etunsa tähden, mutta takanapäin heidän suunsa puhuu pöyhkeitä (Juud. 16b).

Mutta keskeisintä ei ole nyt puhua vain maailman synneistä, ikään kuin jossakin meidän ulkopuolellamme olevista asioista. Siksi kysynkin aivan suoraan sinulta itseltäsi: Minkälaista puhetta sinä tuotat lähimmäistesi kuultavaksi? Nouseeko sinun sydämestäsi viisasta puhetta, sellaista, joka rakentaa, rohkaisee ja lohduttaa kuuntelijaasi? Vai onko sinun sydämesi itsekäs ja omaa etua tavoitteleva, niin että sieltä nouseva puhe johtaa sinut riitaan lähimmäistesi kanssa, jopa väkivaltaan ja turmioon? Muista mitä Jeesus sanoo evankeliumissa: Sillä sanoistasi sinut julistetaan vanhurskaaksi, ja sanoistasi sinut tuomitaan syylliseksi. (Matt. 12:37) Tämä tarkoittaa sitä, että kerran tulee viimeisen tuomion päivä, jolloin määräytyy sinun ikuinen päämääräsi. Tämä ikuinen päämääräsi määräytyy sen perusteella, mikä sinun sydämesi tila on. Mutta koska sinun puheesi nousee juuri sinun sydämestäsi, toimii se myös todisteena tilastasi, siis siitä, mitä sinun sydämessäsi on.

Viisauden sanat tuovat anteeksiannon ja elämän

Kolmanneksi kuulemme vielä, minkälaisen avun Pyhä Henki tässä tekstissä lupaa meille syntisille, jotka emme ole osanneet käyttää suutamme ja sanojamme Jumalan tahdon mukaan. Henki siis sanoo: Syviä vesiä ovat sanat miehen suusta, ovat virtaava joki ja viisauden lähde. Nyt me kysymme: kuka on tämä mies, jonka suusta nämä sanat lähtevät? Kenestä Pyhä Henki puhuu? Vastaus: Hän puhuu viisaasta miehestä, Viisauden opettajasta, joka on enemmänkin kuin vain opettaja. Hän on Viisaus itse. Mutta kuka Raamatussa käyttää itsestään nimeä Viisaus (חָכְמָה håkma)? Vastaus: Jumalan Poika Kristus. Hän on taivaallisen Isän iankaikkinen Poika, Esikoinen (ks. esim. Sananl. 8:22–31). Hän on tuo mies, jonka sanat ovat viisauden syvä lähde. Toisin sanoen, niin kuin lähteestä pulppuaa vettä taukoamatta, niin myös Kristuksen sanat pulppuavat taukoamatta sille, joka niitä kuulee. Mitä ne pulppuavat? Niin kuin lähteestä pulppuaa aina uutta virkistävää vettä, niin myös Kristuksen sanat pulppuavat elävää vettä sille, joka itsessään on kuollut ja eloton, niin kuin psalmista sanookin: Herran laki on täydellinen; se virvoittaa sielun. (Ps. 19:8a) Hänen sanansa pulppuavat sulaa viisautta sille, joka itsessään on ymmärtämätön, avuton ja neuvoton. Psalmista jatkaa: Herran todistus on vahva, se tekee tyhmästä viisaan. (Ps. 19:8b) Kristuksen sanat ovat niin syvä ja rikas, alati pulppuava lähde, että ne pulppuavat lakkaamatta ja yltäkylläisesti, aivan joeksi asti.

Kuule siis sinä, joka itsessäsi olet vailla elämää, sinä, jolta puuttuu ymmärrystä. Kuule myös sinä, jonka suu niin usein todistaa sinun lihallisen ihmisesi surkeasta tilasta. Kun sinä tätä kaikkea tunnet, tule tänne messuun, Kristuksen sanan lähteelle. Täällä pulppuaa Pyhän Hengen elävä vesi Kristuksen eläväksi tekevän sanan lähteestä. Älä myöskään unohda kuulla ja lukea Hänen sanaansa viikolla! Paina Hänen sanansa sydämeesi ja mieleesi, sido ne vaikka merkiksi käteesi, ja saakoot ne olla muistolauseena otsallasi – vaikka lippalakissasi – tai t-paidassasi. Opeta Kristuksen sanat myös lapsillesi, niin että puhut niistä kotona istuessasi ja tietä käydessäsi, nukkumaan mennessäsi ja taas vuoteesta noustessasi. Ja kirjoita ne talosi pihtipieliin ja portteihisi, siis vaikka huoneentauluksi seinällesi tai tietokoneesi taustakuvaan. (5. Moos. 11:18–20) Kuule ja käytä siis Jumalan sanaa! Se tuo sinulle tänäänkin kaikkien syntiesi anteeksiannon, jonka ihmiseksi tullut Viisaus, Jumalan Poika on hankkinut sinulle ristinkuolemassaan. Tämä Viisauden sana tuo sinulle ikuisen elämän Hänen yhteydessään, niin kuin Pyhä Henki saarnaakin: Viisaan opetus on elämän lähde kuoleman paulain välttämiseksi. (Sananl. 13:14) Aamen.

(Saarna on pidetty Samuelin luterilaisessa seurakunnassa Lahdessa 3.9.2017.)