Kristus tulee sanansa välityksellä – Ilm. 3:20

”Katso, minä seison ovella ja kolkutan; jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, niin minä käyn hänen tykönsä sisälle ja aterioitsen hänen kanssaan, ja hän minun kanssani.” (Ilm. 3:20)

Kristuksen sanat piirtävät eteemme kuvan seurakunnasta, joka on luopunut Hänen sanastaan. Toisin sanoen seurakunta on luopunut siitä välineestä, jonka välityksellä Herra tahtoo tulla seurakuntansa keskelle ja jossa Hän on läsnä heidän kanssaan (Matt. 28:20). Siksi myös Kristus itse on joutunut jäämään seurakunnan ulkopuolelle.

Tällainen sanasta luopuminen tapahtuu harvemmin yhtäkkiä. Pikemminkin se on usein vähittäistä, aluksi jopa melko huomaamatonta. Kuitenkin luopuminen pienestäkin Jumalan selvän sanan ja evankeliumin opin kohdasta rikkoo opin ykseyden. Ellei parannusta tehdä, tämä johtaa sitten myös luopumiseen yhä uusista kohdista. Lopulta se tie, joka näytti olevan vain pari milliä sivussa oikeasta tiestä, pitkällä matkalla eroaa yhä kauemmas ja viimein johtaa Jumalan kansan aivan toiseen päämäärään kuin Jumalan sanan tie. Kuitenkin koska luopuminen siis tapahtuu usein vähittäin, saattaa seurakunta pitkiäkin aikoja pitää itseään Jumalan seurakuntana, vaikka se sanasta luopumalla olisi jättänyt Kristuksen ovensa ulkopuolelle, toisin sanoen luopunut Kristuksesta sekä Hänen anteeksiantavasta ja pyhittävästä läsnäolostaan, ja samalla todellisesta asemastaan Jumalan seurakuntana. Toki seurakunta voi tässäkin tapauksessa kyllä nimellisesti ja yhteiskunnallisen järjestyksen näkökulmasta pysyä kirkkona. Ironista tässä on kuitenkin se, että mikäli seurakunta tällä tavalla jättää Kristuksen ulkopuolelle, se itse asiassa ja varsinaisessa mielessä jättää itse itsensä Kristuksen ulkopuolelle ja leikkaa itsensä irti Hänen pyhästä seurakuntaruumiistaan.

Luther sanoo: ”Et sinä etsi häntä, hän etsii sinua; et sinä löydä häntä, hän löytää sinut. Sinun uskosi tulee hänestä eikä sinusta, ja minne hän ei tule, siellä jäät sinä totisesti ulkopuolelle; ja siellä missä ei evankeliumia ole, siellä ei ole Jumalaa, vaan pelkkää syntiä ja turmiota.” (Sana ja armo. Hartauskirja vuoden joka päivälle. 1. adventtiviikko. Tiistai. Joh. Ilm. 3:20. Sivu 9.)

– Kotona Lahdessa 11.12.2015.