16. sunnuntai helluntaista (1. vsk), Matt. 6:25–34

Lintujen oppitunnilla

Lintujen elämä on taivaallisen Isän lahjaa

Mitä linnut syövät? Jyviä ja siemeniä, marjoja ja hedelmiä, eikö niin? Jotkut linnut taas syövät matoja tai hyönteisiä, toiset kaloja tai lihaakin. Mutta mistä linnut tämän kaiken saavat? Ruoka ja juoma ovat niille valmiina luonnossa. Taivaallinen Isä, kaiken Luoja on valmistanut sen niille. Linnut saavatkin ruokansa niityn kasveista ja metsän puista. Joku niistä nappaa maasta madon, ilmasta hyttysen tai muun lentävän hyönteisen. Toinen taas osaa pyydystää meressä tai joessa uivia kaloja. Vettä linnut saavat juodakseen lammikoista ja joista, jotkut merestä, tai vaikkapa kukan terälehdeltä.

Miten linnut sitten pukeutuvat? Onko niillä hankittuna hienot puvut? On! Niiden Luoja on hankkinut niille jokaiselle omanlaisensa puvun, käytännöllisen, sopivan ja kauniin.

Missä linnut nukkuvat? Pesissä tietenkin. Jokaisella niistä on omanlaisensa pesä, kullekin sopiva ja hyvä. Mutta mistä ne nämä pesänsä saavat? Useimmat linnut tekevät työtä ja rakentavat itselleen sellaisen. Mutta mistä ne saavat rakennusaineet pesiinsä? Rakennusaineet ovat niille luonnossa valmiina. Taivaallinen Isä, kaiken Luoja on valmistanut ne niille. Joku lintu rakentaa pesänsä oksista, toinen heinistä ja korsista, joskus myös savesta. Vielä joku linnuista tekee pesänsä puun koloon.

Huomaatko? Lintujen elämä on Jumalan, Luojan lahjaa niille. Samoin kaikki se, mitä ne tarvitsevat elääkseen on Jumalan lahjaa. Linnut eivät ole ansainneet tai itse valmistaneet siitä mitään. Niiden tehtävänä on vain kerätä Jumalan hyvät lahjat luonnosta ja sitten iloisesti käyttää niitä.

Linnut opettavat uskoa taivaalliseen Isään

Tämän päivän evankeliumissa Jeesus puhuu murehtimisesta. Aivan viisi kertaa Hän toistaa sanan, joka tarkoittaa murehtimista tai huolissaan olemista. Mutta Hän sanoo myös, että ei tarvitse murehtia. Hän sanoo: ”Sentähden minä sanon teille: älkää murehtiko hengestänne, mitä söisitte tai mitä joisitte, älkääkä ruumiistanne, mitä päällenne pukisitte.” (Matt. 6:25) Etkö sinäkin joskus murehdi sitä, miten päiväsi tänään menee? Tai ehkä sinä murehdit, onko sinulla huomiselle kaikki tarvittava, tai ylihuomiselle taikka ensi kuulle. Ehkä monen aikuisen tai isän ja äidin päivät kuluvat murehtiessa miten rahat riittävät. Ehkä täällä on myös joku, joka aivan öisinkin pyöriskelee murehtien sitä, että tili alkaa olla tyhjä. Niin, rahasta sinä usein huolehdit. Mutta mitä raha muka on? Se on vain vaihtamisen väline. Ihmiset ovat keksineet, että kun antaa toiselle tietynlaisia metallin- tai paperinpaloja, voi saada vastineeksi vaikkapa jauhoja, paidan tai kumisaappaat. Miksi tällaisesta ihmisten keksimästä vaihtovälineestä on tullut sinulle niin tärkeä asia? Onko se muka sinun auttajasi, vapahtajasi hädästä? Vai murehditko sinä lopulta pääasiassa sitä, onko sinulla riittävästi syötävää tai juotavaa, taikka päälle puettavaa? Ehkä.

Mutta nyt Jeesus asettaa linnut meidän opettajiksemme. Hän sanoo: ”Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä eivätkä leikkaa eivätkä kokoa aittoihin, ja teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ettekö te ole paljoa suurempiarvoiset kuin ne?” (Matt. 6:26) Jeesus tahtoo meidän oppivan linnuilta. Mitä ihmettä? Pitäisikö sinun, viisaan ja älykkään ihmisen oppia tällaisilta pieniltä eläimiltä? Mutta miten on, eikö sinulla kuitenkin olisi niiltä paljonkin opittavaa? Mitä se on? Huomaa: linnut eivät murehdi mistään! Katso nyt vaikkapa noita lintuja, jotka lentävät leikkipuiston pensaissa tai ikkunasi ulkopuolella. Ihmisten keksimistä rahoista tai vaihtovälineistä ne eivät tiedä mitään. Eivät ne murehdi siitä, mitä huomenna söisivät tai joisivat, taikka mitä päällensä pukisivat. Siksi ne eivät myöskään viljele elintarvikkeitaan saati kerää niitä aittoihin tai varastoihin. Jos jotkut niistä keräisivätkin ruokaa puun koloon, eivät ne kuitenkaan rakenna mitään erityisiä aittarakennuksia, sellaisia kuin ihmiset rakentavat, joihin kerätään ruokaa jopa moneksi vuodeksi. Linnuille riittää, että ne kunakin päivä keräävät sen, mitä ne juuri silloin tarvitsevat. Ja aina Jumala armossaan laittaa kaiken niille tarjolle. Linnut luottavat, että niillä on taivaallinen Isä. Toisin sanoen ne luottavat, että niillä on Luoja ja elämän antaja. Ne luottavat, että tämä Isä on hyvä ja huolehtii niistä. Siksi niiden ei tarvitse murehtia mistään. Ne keräävät kaikki Jumalan lahjat talteen, laulavat iloisesti oksalla ja nukkuvat sitten turvallisesti pesässään.

Näin Jeesus asettaa linnut meille opettajiksi, opettamaan uskoa ja luottamusta Jumalaan, kaiken Luojaan ja ylläpitäjään. Jos kerran linnuilla on kaikki tarvittava, miksi sinun asiasi olisivat huonommin kuin noilla pienillä luontokappaleilla? Vai ajatteletko sinä, että olet ehkä vähempiarvoisempi, kuin ne? Kuule, mitä Jeesus sanoo: ”Ettekö te” – siis ihmiset – ”ole paljoa suurempiarvoiset kuin ne?” (Matt. 6:26) Sinä olet Luojasi silmissä valtavan suuriarvoinen! Hän on maailmakaikkeuden Luoja ja Isä, siis Hän, joka on antanut sinullekin elämän. Aivan varta vasten Hän on antanut sinulle tämän elämäsi lahjan. Hän on ihmeellisellä tavalla luonut sinut elämään tässä kauniissa maailmassaan. Hän on luonut sinun ruumiisi ja kaikki ominaisuutesi aivan ainutlaatuisiksi. Siksi Jumala jos kuka tietää, että sinun lihaksesi tarvitsevat ravintoa, että jaksat juosta tai pelata jalkapalloa taikka tehdä työtä tehtaassa. Jumala jos kuka tietää, että sinun aivosi tarvitsevat energiaa, että voit piirtää kauniita kuvia tai tehdä kauniita askarteluja, tai että voit ratkaista matematiikan tehtäviä taikka hoitaa vaikeat neuvottelut työpaikalla. Jumala on luonut sinun koko ruumiisi ja siksi Hän myös tietää, että esimerkiksi pakkasella sinä tarvitset lämpimät vaatteet ja kengät. Hän, joka on luonut yön ja päivän vaihtelun ja käskenyt ihmisen tehdä töitä, Hän tietää, että sinun tarvitsee välillä myös nukkua. Siksi Hän myös tietää, että sinä tarvitset kodin, jossa voit levätä ja nukkua rauhassa, ilman huolta ja vaaraa. Kun nyt Jumala on sinut näin luonut ja tuntee sinun koko elämäsi, eikö Hän siis myös tahtoisi antaa sinulle aivan kaiken, mitä sinä tarvitset elämässäsi? Miksi sinä siis vielä murehdit?

Mutta katso nyt aivan tarkkaan itseäsi. Ehkä huomaat myös, ettei sinun murehtimisesti varsinaisesti aina johdu siitä, onko sinulla riittävästi syötävää tai juotavaa taikka päälle puettavaa. Pikemminkin sinä murehdit usein siitä, onko sinulla juuri sellaisia herkkuja tai tällaisia muotivaatteita, kuin mitä itse haluaisit. Tai ehkä tosiaan murehdit, että rahaa, siis noita metalli- ja paperipaloja ei ole vielä tarpeeksi säästössä. Ja taas tulevat linnut sinun opettajiksesi: Eivät ne nirsoile tai kiukuttele Jumalan lahjojen äärellä. Eivät ne haali aittoihinsa mitään itse keksimiään tarvikkeita. Ne luottavat Jumalan hyvyyteen ja Hänen lahjoihinsa. Ne käyttävät tyytyväisenä kaiken, mitä niiden Luoja niille armossaan antaa.

Tee nyt siis parannus! Tunnusta Jumalan edessä, että sinä olet ollut epäuskoinen Häntä ja Hänen hyvyyttään kohtaan. Tunnusta, että olet epäillyt Jumalan hyvien lahjojen riittävyyttä. Tunnusta, että olet ollut kiittämätön Hänen lahjoistaan. Tunnusta myös rahanahneutesi, joka on epäjumalanpalvelusta (Kol. 3:5). Ja kun sinä näin tunnustat syntisi Jumalalle, niin kuule sitten, mitä Hänen sanansa sinulle sanoo.

Jeesus on sovittanut kaikki syntisi

Jumala on lähettänyt ainoan Poikansa Kristuksen tähän luomaansa maailmaan. Kristus on tullut ihmiseksi, että Hän voisi sovittaa sinun kaikki syntisi ja koko maailman kaikki synnit. Kristus Jeesus, synnitön Jumalan Poika onkin kantanut koko sinun syntivelkasi. Hän on kantanut sinun epäuskosi Luojaasi kohtaan: Hän on kantanut sinun kiittämättömyytesi elämän lahjasta. Hän on kantanut sinun murehtimisesi elatuksen asioista. Hän on kantanut sinun rahanhimosi, sinun epäjumalanpalveluksesi synnin. Jeesuksessa Kristuksessa se kaikki on naulittu ristiin, kuoletettu. Sinun syntiesi palkka on maksettu Kristukselle: Hän on kuollut sinun syntiesi vuoksi (vrt. Room. 6:23). Sinun lunastusmaksusi on kokonaan maksettu.

Usko nyt tähän Jeesukseen! Ja sinulle, joka uskot, sanotaan juuri nyt: Sinun syntisi on anteeksiannettu, Jeesuksen Kristuksen, Jumalan ainoan Pojan, sinun Vapahtajasi tähden. Mene rauhaan, ”äläkä tästedes enää syntiä tee.” (Joh. 8:11)

Sinun ajallinen ja ikuinen elämäsi ovat taivaallisen Isän lahjaa

Kaikkivaltiasta Jumalaa voidaan kutsua Isäksi, koska Hän on maailman Luoja. Niin kuin lapsen syntymiseen tarvitaan aina äidin lisäksi myös isä, niin maailmakin on syntynyt Jumalan, taivaallisen Isän luomistyön tuloksena. Mutta kaikkivaltias Jumala tahtoo olla sinun Isäsi ja kaikkien luomiensa ihmisten Isä myös toisessa merkityksessä. Hän on Poikansa Jeesuksen Isä. Ja nyt sinä joka uskot Jeesukseen, saat uskon kautta olla Jeesuksen veli ja sisar. Niin Jeesuksen taivaallisesta Isästä on nyt tullut sinunkin rakastava taivaallinen Isäsi. Kuulitko sen nyt tarkkaan? Kaikkivaltias Jumala, taivaan ja maan Herra ja Isä tahtoo Poikansa Jeesuksen Kristuksen tähden olla sinun oma, rakastava Isäsi.

Sinun taivaallinen Isäsi tahtoo, että Kristuksen tähden ja Kristuksen kanssa sinä saisit rukoilla Häntä ja sanoa: ”Isä meidän, joka olet taivaissa.” (Matt. 6:9) Jumala tahtoo näin rohkaista sinua uskomaan, että Hän on sinun oikea Isäsi ja sinä Hänen oikea lapsensa. Hän tahtoo, että sinä näin voit pelottomasti ja täysin luottavaisesti rukoilla Häntä niin kuin rakkaat lapset rakasta isäänsä. (Vähä katekismus. Isä meidän, 2.) Hän tahtoo, että sinä voit joka päivä tuoda Hänen kuultavakseen kaiken sen mitä tarvitset. Päiväkodissa, koulussa, työpaikalla, kotona, kävelyllä, missä vain sinä voit rukoilla Häntä ja sanoa: ”Rakas taivaallinen Isä! Kiitos, että olet luonut minut ja haluat pitää minusta hyvää huolta. Minusta tuntuu, että minä tarvitsisin nyt […]. Anna minulle kaikki se mitä minä tänään tarvitsen. Tapahtukoon minun elämässäni Sinun hyvä tahtosi. Kuule minua Jeesuksen, rakkaan Poikasi tähden! Aamen.” Ja kun sinä näin Jeesuksen nimessä rukoilet, silloin Hän, sinun taivaallinen Isäsi tahtoo antaa sinulle kaikki hyvät lahjansa, joita sinä tarvitset (Matt. 7:11). ”Hän, joka ei säästänyt omaa Poikaansakaan, vaan antoi hänet alttiiksi kaikkien meidän edestämme, kuinka hän ei lahjoittaisi meille kaikkea muutakin hänen kanssansa?” (Room. 8:32) Jumala tahtoo kyllä, että sinä toimitat kaikki askareesi ja teet työsi ahkerasti, niin kuin linnutkin tekevät ruokaa etsiessään. Mutta samalla saat tietää, että lopulta sinut elättää – ei sinun työsi, vaan Jumalan siunaus. Kun teet työsi ja tehtäväsi, niin saatpa nähdä, että Hän antaa sinulle apunsa ja lahjaksi kaiken sen, mitä tarvitset. Näetkö nyt, miten paljon Hän sinua rakastaa, miten suuriarvoinen sinä olet Hänen silmissään?

Älä siis enää murehdi mistään! Luota sen sijaan Jumalan armoon Jeesuksessa Kristuksessa ja heittäydy uskon luottamuksessa Hänen, rakkaan taivaallisen Isäsi kannateltavaksi kaikissa asioissa. Hän tietää kaiken, Hän voi kaiken ja Hän tahtoo aina sinulle kaikkea hyvää. Pidä elämäsi tärkeimpänä asiana sitä, että saat pysyä Hänen, kaikkivaltiaan Jumalan rakkaana lapsena, Hänen Poikansa Jeesuksen Kristuksen tähden. Etsi aina ensin Hänen valtakuntaansa ja Hänen vanhurskauttansa, niin Hän mielellään antaa sinulle kaiken, mitä tarvitset (Matt. 6:33). Aamen.

(Saarna on pidetty Samuelin luterilaisessa seurakunnassa Lahdessa 4.9.2016.)