Loppiainen, Matt. 2:1–12, ensimmäinen saarna

Pimeydestä Jumalan valoon

Pimeänä aikana on ollut mukavaa sytyttää kynttilöitä, jouluvaloja kuuseen. Itsekin hankimme joulun alla sellaisen paperisen tähden, jonka sisään laitetaan lamppu ja joka sitten ripustetaan ikkunaan loistamaan. Me kaikki olemme nähneet tällaisia tähtiä ikkunoissa; monet niitä sinne ripustavat tuomaan valoa talven pimeyteen. Meillä kävi vuoden vaihteen jälkeen vieraita Japanista ja yksi heistä kysyi, miksi Suomessa niin monissa kodeissa on tällaisia kauniita ikkunatähtiä. Miksi juuri tähtiä? Tänään loppiaisena saimme evankeliumista kuulla selityksen. Kuulimme tuon tutun raamatunkohdan itämaan tietäjistä ja tähdestä. Tänään saamme tarkastella, mikä nämä miehet johdatti Jeesuksen luo? Tähti, eikö niin? Kaikkihan sen muistavat. Vai oliko se sittenkään ainoastaan tuo tähti? Miten nämä tietäjät löysivät tiensä Herran luo? Tämän kysymyksen äärelle saamme nyt pysähtyä. Katsotaan kuitenkin ensin hieman sitä, minkälaisia miehiä nuo tietäjät olivat.

Itämaan tietäjät

Matteus siis kirjoittaa, että tietäjät tulivat Jerusalemiin itäisiltä mailta. He kertoivat nähneensä taivaalla merkillisen tähden. Arvatenkin nämä miehet olivatkin kiinnostuneita taivaankappaleiden liikkeistä ja tutkivat niitä tarkkaan. Muinaisesta Babylonista tiedetään, että siellä harjoitettiin ahkerasti tähtien tutkimusta ja astrologiaa. Babylon sijaitsi Israelista katsottuna juuri idässä päin. Onkin ajateltu, että tietäjät saattoivat olla Babylonin kuninkaan palvelijoita. Danielin kirjassa nimittäin kerrotaan, että juuri Babylonin kuninkaalla oli neuvonantajinaan tällaisia tietäjiä, sekä noitia ja velhoja. Nämä miehet siis ovat saattaneet olla kuninkaan tähtitieteilijöitä tai astrologeja. Korkeasta asemasta kertovat myös heidän lahjansa. Kulta, suitsuke ja mirha olivat kalliita lahjoja, joita annettiin kuninkaille. Sellaisia ei ollut joka miehellä antaa. Joka tapauksessa on selvää, että he eivät olleet juutalaisia. Nämä miehet elivät pakanallisen uskonnon ja epäjumalanpalveluksen piirissä.

Tähti ilmestyy

Taivaankappaleiden liikkeitä tutkiessaan nämä tutkijat näkivät merkillisen tähden, valoilmiön, jota he eivät olleet koskaan nähneet. Sen valo loisti kirkkaammin, jotenkin eri tavalla kuin muut tähdet ja planeetat. Miehet tajusivat: tämä on täysin uutta. Jotakin aivan mullistavaa on nyt käsillä. He käsittivät: juutalaisten kuningas on nyt syntynyt! Mutta mistä ihmeestä tietäjät tämän keksivät? Miten he tulivat ajatelleeksi, että tämä hämmästyttävä tähti tarkoitti juuri Kristuksen syntymää? Tätä Pyhä Henki ei meille suoraan ilmoita. Sitä ei ole sanassa kirjoitettu. On mahdollista, että nämä itämaan tietäjät tunsivat Raamatun kirjoituksia. Babylonin kuningas oli nimittäin joitakin vuosisatoja aiemmin vienyt Juudan kansan pakkosiirtolaisuuteen omaan maahansa, ja silloin pakkosiirtolaiset olivat tuoneet mukanaan myös Jumalan sanan, siis Raamatun sanan. Profeetta Daniel ja monet muut olivat sitä siellä saarnanneet. Ja siksi nämä pakanakuninkaan palvelijatkin varmaan olivat sanaa kuulleet. Varmaan he hyvin tiesivät, että Israel on Jumalan valittu kansa. Joskus on arveltu, että tietäjät olivat kuulleet 4. Mooseksen kirjan kohdan, jossa sanotaan: ”Minä näen hänet, en kuitenkaan nyt, minä katselen häntä, en kuitenkaan läheltä. Tähti nousee Jaakobista, ja valtikka kohoaa Israelista. Se ruhjoo Mooabilta ohimot, päälaen kaikilta Seetin pojilta.” (Num. 24:17) Näin he olisivat yhdistäneet tähden juutalaisten kuninkaan syntymään. Voi toki myös olla, että tähden nähtyään he muistelivat aikansa pakanallisia historiateoksia, joissa mainitaan, että kuninkaiden ja ruhtinaiden syntymä ilmoitetaan taivaalla näkyvissä merkeissä. Tai sitten Jumala antoi tietäjille tällaisen ainutkertaisen merkin, tähden, ja ihmeellisesti tämän tähden kautta Pyhässä Hengessään ilmoitti heille Kristuksen syntymästä. Joka tapauksessa, nähdessään tämän ennennäkemättömän valoilmiön nämä tähtientutkijat ymmärsivät, että Jumalan valitulle kansalle on syntynyt uusi kuningas.

Varmaan näillä tietäjillä on kuninkaansa luona ollut loistokkaat ulkoiset puitteet. Varmaan heillä oli monenlaista kulttuuria, monenlaista uskonnollistakin menoa. Mutta silti he elivät suuressa pimeydessä. Epäjumalanpalvelus tai tähtien tutkimus ei tuonut heille toivoa elämään, pelastuksen varmuudesta puhumattakaan. Ja nyt he näkivät kirkkaan valon loistavan lännessä: Jumalan valitulle kansalle on syntynyt kuningas. Eivätkö he silloin ajatelleet: ”Voisiko tässä suuressa Herrassa ja kuninkaassa olla todellinen valkeus meillekin?” Ihmeellinen on se innostus, joka heidät valtaa, kun he näkevät tähden. Ihmeellinen on tuo melkeinpä lapsellisen yksinkertainen innostus, jolla he lähtevät noin pitkälle ja vaikealle matkalle nähdäkseen Herran Jeesuksen. ”Lähtekäämme mekin kumartamaan tätä kuningasta!” Saakoon jokaisen meistäkin tässä seurakunnassa vallata tällainen yksinkertainen innostus päästä aina Kristuksen luo!

Luonnollinen ilmoitus – erityinen ilmoitus

Jumalan lähettämä ihmeellinen tähti johdatti tietäjät oikeaan suuntaan. He tiesivät minne oli lähdettävä. Kuljettuaan pitkän matkan he saapuivat lopulta Israeliin. Mutta tähän tähden johdatus loppui. Kun he tulivat juutalaisten maahan, tuota ihmeellistä valoilmiötä ei enää näkynyt missään. Mistä juutalaisten kuningasta nyt olisi etsittävä? Tietäjät aloittivat etsintänsä sieltä, missä he arvelivat kuninkaiden asuvan: he menivät pääkaupunkiin, Herodeksen palatsiin. Mutta uusi kuningas, Messias ei ollut siellä. Huomaatko? Tähti ei heti johdattanut tietäjiä suoraan Jeesuksen luo Betlehemiin. Miksi? Näin Jumala antoi tärkeän opetuksen heille, ja samalla myös meille: Tähdet tai muut luonnonilmiöt – olkootpa miten ihmeellisiä ja ainutkertaisia tahansa – ne eivät riitä syntiselle ihmiselle matkaoppaaksi Kristuksen luo. Luonnonilmiöitä katselemalla ihminen ei oman järkensä nojalla voi löytää tietä Jumalan luo. Siten voidaan kyllä ehkä löytää suurelta näyttäviä kuninkaiden palatseja, taikka muuta ulkoisesti loisteliasta. Kuitenkin tämä kaikki on tyhjää täynnä. Kristusta siellä ei ole. Herraa Kristusta ei voi löytää ihmisviisauden tai päättelyn avulla. Totta kai Jumalan luoma maailma kaikessa kauneudessaan julistaa Luojansa suuria tekoja ja Hänen ihmeellisyyttään. Mutta ihminen on syntiinlankeemuksessa menettänyt luonnollisen Jumalan tuntemisen. Siksi hän ei voi sellaisenaan taikka luonnostaan käsittää ihmeellisimpienkään luonnonilmiöiden viestiä. Siihen tarvitaan Jumalan erityinen ilmoitus, sana. Ilman Raamatun sanaa kirkkainkin tähti tai kaunein luonnonilmiökin on ihmiselle kuin hehkulampulla valaistu koristetähti: Se voi kyllä olla hyvin kaunis ja monella tavalla pysäyttäväkin. Olohuoneen ikkunassa loistavan paperitähden nähdessään kuka tahansa tietää, että joulu on käsillä. Hän voi myös kokea jotakin erityistä ”joulutunnelmaa”, vaikkapa muistoja lapsuuden joulusta. Kuitenkin ilman Jumalan sanaa tällaisen tähden viesti jää salaisuudeksi. Itsessään se ei vielä osoita tietä joulun Herran luo. Ilman sanaa ei luonnosta tai sen ilmiöistä voida löytää Jumalan tuntemista tai tietä Hänen luokseen. Saattaa jopa käydä niin, että ihminen tekee Jumalan ihmeellisistä luomistöistä itselleen jumalia ja palvonnan kohteita. Näinhän esimerkiksi kaukoidässä palvotaan vaikkapa vuoria tai puita. Näin myös muinaisessa Babyloniassa juuri tähdistä tuli monille palvonnan kohteita. Kätkemällä ihmeellisen tähtensä tietäjiltä Jumala tahtoo siis osoittaa, että tietä Vapahtajan Kristuksen yhteyteen tulee etsiä toisella tavalla. Sitä tulee etsiä ainoastaan Jumalan sanasta.

Pimeys johtaa Sanan ääreen

Ajattele, mikä tunnelma tietäjillä oli, kun he tulivat Jerusalemiin. Näin pitkään he olivat matkustaneet, ehkä monta kuukautta, ja nyt tuota johtotähteä ei näykään enää missään. Ajattele, missä pimeydessä he tunsivat olevansa, kun tuo ihmeellinen valo sammui, eikä vielä ollut tietoa matkan päämäärästä. Ennen he olivat eläneet kotimaan epäjumalanpalveluksen pimeydessä. Mutta nyt vielä kaikki toivo todellisen valon löytämisestäkin tuntui menneen. Näin Jumala riisuu heiltä kaiken oman pystymisen: oman ymmärryksensä varassa he eivät mitenkään löydä perille. Kuitenkin yhdessä asiassa tietäjät ovat esimerkillisiä. Nimittäin kun he tulevat Herodeksen hoviin, he osaavat esittää oikean kysymyksen, jopa tärkeimmän kysymyksen: ”Missä on se äsken syntynyt juutalaisten kuningas? Sillä me näimme hänen tähtensä itäisillä mailla ja olemme tulleet häntä kumartamaan.” (Matt. 2:2) Älä sinäkään koskaan lakkaa kysymästä tätä! Monta kertaa sinäkin joudut elämässäsi pimeyteen. Monta kertaa saattaa tuntua aivan kuin viimeinenkin tähti sammuisi taivaalta. On aivan kuin jäisit ilman johdatusta matkallasi. Kysy sinäkin silloin: Missä Herra Jeesus on, että minä voisin tulla Hänen yhteyteensä? Ja etsi vastausta Raamatusta. Nimittäin sieltä vastaus löytyy. Jumala on lähettänyt Poikansa tähän maailmaan, ja Hänet on lähetetty sinun syntiesi sovittajaksi, sinun Vapahtajaksesi ja Herraksesi. Sanassaan Jumala ilmoittaa sinulle, missä Hän on, ja missä Hänet voidaan kohdata. Hän on läsnä juuri siinä: sanassaan ja sakramenteissaan. Siinä Hän on läsnä tänäänkin, tässä hetkessä. Ja hän on läsnä juuri sinua varten.

Sammuttamalla luonnollisen tähden Herra johdatti tietäjät sanan ääreen. Kun juutalaisten kuninkaana itseään pitänyt Herodes kuuli, että tietäjät etsivän juutalaisten kuningasta, hän kutsui kiireesti temppelin ylipapit ja kirjanoppineet paikalle. Mitä varten? Opettamaan Raamatun sanaa. Tässä on muuten merkillinen tapaus: Tämä mies, Herodes, hän on täynnä itsejumalointia. Hän on täynnä vihaa Jumalan pelastussuunnitelmaa ja Kristusta kohtaan. Kuitenkin tässä asiassa Jumala käyttää jopa häntäkin: Herodes käskee kiireesti lukemaan Raamattua. Hän käskee kiireesti tarkastamaan sanasta, missä Messiaan oli määrä syntyä. Ja nämä Raamatun tohtorit ja ylipapit vastaavat. He sanovat: ”Juudean Beetlehemissä; sillä näin on kirjoitettu profeetan kautta: ’Ja sinä Beetlehem, sinä Juudan seutu, et suinkaan ole vähäisin Juudan ruhtinasten joukossa, sillä sinusta on lähtevä hallitsija, joka kaitsee minun kansaani Israelia.'” (Matt. 2:5–6) Näin pakanatietäjät saivat oppia etsimään Kristusta, Jumalan pelastusta vain Raamatun sanasta. Ja sana osoitti tien: Oli lähdettävä Betlehemiin! Siellä Herra profeetta Miikan kautta oli ilmoittanut Messiaan syntyvän. Ja kun tietäjät näin oppivat lukemaan Raamattua, ja lähtivät matkaan sanan viitoittamalla tiellä, silloin tuo ihmeellinen tähti ilmestyi heille uudelleen. Kun he lähtivät matkaan ja kulkivat tuon pienen pienen matkan Jerusalemista Betlehemin kylään, tähti kulki heidän edellään, kuin vahvistaakseen Sanan ilmoituksen. Samoin on nykyäänkin: kun sinä elät Jumalan erityisen ilmoituksen, Raamatun elävän sanan vaikutuspiirissä, sana antaa nimen kaikille luonnonilmiöille ja luonnon ihmeillekin. Sanasta sinä tiedät, kuka on kaiken tehnyt. Sana ohjaa sinua Jumalan luomistyön tuntemiseen. Sana ohjaa sinua myös Jumalan pelastavan työn tuntemiseen, niin, aivan sen äärelle! Sanan perusteella tietäjätkin löysivät perille Betlehemiin, Kristuksen luokse. Kun he kuulivat sanan, he uskoivat, että juutalaisten Kuningas voidaan löytää piskuisen Betlehemin kylän vaatimattomasta talosta. Ja kun he kuulivat Jumalan sanan, sai heidän elämästään väistyä epäjumalanpalvelus, siis kaikki sellainen uskonnollisuus, joka ohittaa sanan. Kaldealaisten jumalien palvonnan tilalle tuli oikea ja sanan mukainen jumalanpalvelus, elävän Jumalan palveleminen uskossa. Mikä se jumalanpalvelus oli? He polvistuivat ja kumarsivat läsnäolevaa elävän Jumalan Poikaa, ihmiseksi tullutta Kristusta.

Kristuksessa on pelastus kaikille kansoille

Antamalla tähden loistaa juuri näille pakanatietäjille Herra saarnaa: pelastus Kristuksessa on tarkoitettu kaikille kansoille! Kyllä: Vapahtaja syntyi Israelin kansasta, Juudan heimosta. Hän syntyi valitun kansan, juutalaisten kuninkaaksi. Mutta Hänet lähetettiin myös ja nimenomaan koko maailman synnin pois ottajaksi! (Joh. 1:29; 1. Joh. 2:2) Jeesus Kristus on tullut paitsi juutalaisten, aivan yhtä lailla myös meidän Vapahtajaksemme, siis meidän, jotka olemme alkujaan pakanakansaa. Kristuksessa sinullekin on tullut syntien anteeksiantamus, iankaikkinen pelastus! Kristus Jeesus on tullut pelastamaan sinut epäjumalanpalveluksen pimeydestä, antamaan sinulle valon synnin ja kuoleman pimeyteen, sen valon, joka Hän itse on, niinkuin Hän itse sanoo: ”Minä olen maailman valkeus; joka minua seuraa, se ei pimeydessä vaella, vaan hänellä on oleva elämän valkeus.” (Joh. 8:12) Kristuksessa Jeesuksessa pelastus ja siunaus on auki sinulle. Jeesuksessa se on auki kaikille kansoille!

Tänäkin päivänä tässä meidän maailmassamme on vielä paljon niitä Herralle rakkaita ihmisiä, jotka eivät tunne Jumalan sanaa eivätkä Kristusta. Vielä on paljon niitä Kristukselle rakkaita suomalaisiakin, jotka ihailevat ikkunassa loistavan joulutähden lämmintä valoa, mutta eivät tunne sanan osoittamaa tietä joulun todellisen Herran luokse. Vieläkin monet ihailevat luonnon ihmeitä ja koettavat sieltä löytää merkkejä Jumalasta, tietä Jumalan tuntemiseen. Vielä on suuri määrä niitä, jotka ilman Jumalan sanaa päätyvät palvelemaan puita, kiviä, vuoria, tähtiä, rocktähtiä, rahaa, joululahjoja, mitä tahansa. On niinkuin Herra Paavalin suulla sanoo: he ovat ”kunnioittaneet ja palvelleet luotua enemmän kuin Luojaa” (Room. 1:25). Mutta antamalla Poikansa juuri tähän maailmaan Herra saarnaa: Hän tahtoo kaikkien pääsevän epäjumalanpalveluksestaan, elävän Jumalan tuntemiseen. Herra tahtoo, että kaikki pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden! Kristuksessa Jeesuksessa syntien sovituksen evankeliumi on tuotu tähän maailmaan, ja se on tarkoitettu kaikille!

Lopuksi

Jumalan sana on lopulta se kirkkain tähti. Jumalan sana johdatti tietäjät Kristuksen luo. Tänään tämä sama pyhä sana on tarjolla sinullekin. Jumalan sanassa sinulle on osoitettuna tie Kristuksen Jeesuksen yhteyteen. Seuraa sanan tienviittaa. Ja samalla: tämä sana ei ole ainoastaan jokin matkaopas, sellainen mistä katsotaan, mihin suuntaan pitäisi koettaa pyrkiä. Ei, vaan kun sanaa saarnataan sanan mukaan, se tekee tämänkin huoneen sellaiseksi, missä Kristus on. Ja kun Kristus on läsnä, on Hänessä läsnä Jumalan valo. Ja kun sanaa saarnataan, se synnyttää meissä myös oikean ja Jumalan mielen mukaisen jumalanpalveluksen: siellä seurakunta kumartaa ja rukoilee läsnä olevaa Kristusta, ihmiseksi syntynyttä Jumalan Poikaa. Kuule sinäkin siksi sanaa. Sana saa aikaan myös sen, että seurakunta jakaa sitä myös toisille, valoksi niille, jotka vielä ovat Jumalan työn ulkopuolella, pakanuuden pimeydessä. Näin Jumalan sana saa kirkkaan tähden lailla johdattaa heitäkin Kristuksen tuntemiseen, Kristuksen läsnäoloon, iankaikkiseen pelastukseen ja rauhaan. Saakoon Herra siksi pitää meidätkin aina tämän pyhän sanansa kirkkaassa loisteessa. Aamen.

(Saarna on pidetty Samuel-yhteisössä Lahdessa sekä Heinolan jumalanpalvelusyhteisössä 6.1.2013.)